Hulahoppen
Hulahoppen
Trekanten 5-7
6500 Vojens
Hulahoppen@haderslev.dk
7434 5200
40106802

Kalender

Hulahoppen er en integreret institution fra 0 - 6 år.

kostpolitik


Sammenhæng: Hulahoppen følger den overordnede mad-og måltidspolitik for Haderslev kommune, som skal ses som den overordnede ramme for de handleplaner der efterfølgende udarbejdes på vores område. Den danner grundlag for udarbejdelsen af Hulahoppens egen mad-og måltidspolitik.

Hvorfor: Hulahoppen åbner 15.september 2014 og en af vores værdier er bl.a. sundhed, hvor vi ønsker at fremme børnenes handlekompetencer i forhold til sundhed og sundhedsfremmende aktiviteter, samt til udvikling af børnenes handlekompetencer så de bliver i stand til at mestre eget liv. Vi vil gerne være med til at skabe børn med livsmod og livsglæde.

Derfor er temaer som kost, bevægelse, trivsel, søvn og hygiejne en stor del af vores hverdag.

Vi vil med vores kostpolitik skabe et fælles forståelsesgrundlag for de krav der stilles til den mad, vi kan tilbyde børnene.

Det er forældrenes ansvar at give deres børn en sund og nærende kost, men da børnene er en stor del af deres vågne tid i Hulahoppen, er det vigtigt at vi som institution sikre via vores kostpolitik, at børnene får en sund og nærende kost.

Mål! Hvad vil vi: Vi vil sikre, at dagens måltider er sunde, varierende, spændende, mættende, velsmagende og ernæringsrigtige ud fra de principper og krav vi stiller til råvarerne.

Vi vil fremme børns interesse for sund levevis, ved at de tidligt oplever glæden ved sund mad, som smager godt og indtages i et rart samvær.

Vi vil medvirke til, at bevægelse og kostvaner tænkes sammen i børnenes hverdag med henblik på at forebygge svær overvægt.

Innovation ! Hvad er fornyelsen: Vi har som den eneste institution i Haderslev Kommune bygget et produktionskøkken  og ansat en økonoma som sammen med en køkkenmedhjælper skal lave maden til børn og voksne i Hulahoppen.

Tegn! På hvilken måde: Vi vil tilbyde 5 måltider om dagen som består af:

Morgenmad:

 Spises i Hulahoppen fra kl.6.30-7.30. Der udbydes forskellige morgenmadsprodukter og disse kan variere fra dag til dag. Morgenmad kan bestå af:

  • rugbrød
  • Havregryn/havregrød
  • Frugt
  • Smør
  • Smøreost og skæreost
  • Mælk og vand

Ca. kl.7.20 er morgenmadstilbuddet slut og børnene går på de respektive grupper med deres voksne.

Formiddagsmad:

 Serveres på stuerne, om sommeren kan det være på legepladsen. Tilbuddet kan være: brød, og frugt/grønt.

Middagsmad:

Serveres fra ca. kl. 11.00. Der serveres vand og mælk(økologisk) til måltidet. Der varieres mellem varm mad, lun ret og rugbrød med pålæg. Maden skal være energirigtig, ernæringsrigtig og varieret.

Grøntsager følger årstiden, gerne økologiske og/eller danske.

Eftermiddagsmad:

Serveres fra kl.13.45. Der serveres varieret brød  ( rugbrød, boller,eller knækbrød, smør eller ost. Koldskål om sommeren, A-38 med hjemmelavet mysli, frugtgrød mm.- med udgangspunkt i årstiderne).

Sen eftermiddagsmad:

Maden serveres kl.16.00. Der tilbydes et let måltid som kan bestå af knækbrød.

Tiltag! Hvordan:

Ernæringsmæssige krav:

Vi udarbejder menuplaner som dækker fødevarestyrelsens anbefalinger indenfor indtag af fedt, kulhydrat, protein mm. Samt variationen af råvarer for at opnå et konkret vitamin og mineralindtag.

Bestemte krav til valg af råvarer:

Vi vil bestræbe os på at økologiske råvarer udgør en stor del af det samlede indkøb. Det sikrer vi ved at tilrettelægge menuplanerne efter årstiderne og bage vores eget brød.

Vi prioterer at lave al mad selv fra bunden, da vi gerne vil minimere brug af konserveringsmidler mm.

Kulturhensyn:

Der serveres svinekød og oksekød i institutionen. Vi ønsker at viderebringe tradionelle danske retter hvori svinekød og oksekød indgår.

Der serveres altid et alternativ som alle kan og må spise.(Enten ved at servere en vegatarisk ret eller brug af kylling eller kalkunkød). Vi tilpasser maden efter hvilken kultur man har.

 

 

Børn på speciel kost:

Hvis et barn ikke kan følge fødevarestyrelsens anbefalinger og derfor skal have speciel kost, skal Hulahoppen have lægeerklæring herpå.

Spædbørn:

Børn under 1 år tilbydes mos/grød evt. med smørklat. Pædagogen vurdere i samarbejde med forældre og køkken om barnet er i trivsel med denne kost, og hvornår almindelig mad skal tilbydes.

Menuplaner:

Menuplaner laves af økonoma og køkkenmedhjælper i fællesskab og vil hænge i Hulahoppen, men lægges også på intra så forældrene kan følge med i hvad børnene spiser.

Der lægges vægt på at børnene får mulighed for at opleve forskellige konsistenser-sprødt, blødt og cremet, forskellige smags og farveoplevelser udvikler sanserne.

Fødselsdag og mærkedage/traditioner/møder:

Det er ikke maden men barnet der er i centrum ved fødselsdag. Vi gør noget festligt ud af borddækning og barnet får en gave og kan vælge forskellige lege. Der er lavet en dækserviet hvor barnet skal sidde, som barnet får med hjem. Til møder serveres frugt og vand, Kaffe og the. Ved traditioner såsom jul og påske, serveres der sunde alternativer.

Den Pædagogiske del:

Da vi også får et pædagogisk køkken og et udekøkken, vil vi i Hulahoppen prøve at medinddrage børnene i madlavningen og derved lære dem madglæde og madmod.

Vi vil lære dem at spise et måltid i en rolig og hyggelig atmosfære, at vaske hænder før vi spiser, børnene får på skift lov til at dække bord, naturligvis med dug og bordkort. Vi lærer børnene at spise med kniv og gaffel, selv at hælde mælk eller vand i glasset, rydde op efter sig, lade den mad de ikke kan lide stå, efter de har prøvet at smage. De voksne spiser sammen med børnene, da vi er rollemodeller for dem.

Evaluering! Hvordan går det:

Vi vil løbende evaluere på personalemøde hvordan vi synes vores kostpolitik fungere, om der skal foretages nogle justeringer.